Avainsanat

, , , , , , , ,

Aivohalvauksen haitat jäävät tavallista pienemmiksi, jos toipuva potilas nauttii säännöllisesti omega-3-rasvoja.

Runsasrasvaisista merikaloista ja useista kasvikunnan tuotteista saatavat omega-3-rasvahapot tiedetään ja tunnustetaan erityisesti sydän- ja verisuonitautien riskejä sekä hermostollisten sairauksien kuten skitsofrenian ja ADHD-oireyhtymän alentaviksi ravintoaineiksi, mutta näiden rasvojen edut ulottuvat myös aivoihin. Kanadalaisissa eläinkokeissa todettiin säännöllisen monityydyttymättömien omega-3-rasvoja sisältävän ruokavalion vaikuttavaan myönteisesti hermosolujen ominaisuuksiin, jotka ratkaisevat aivohalvauksen vakavuuden ja seuraukset.

Université Laval -yliopiston farmakologian professorin Frédérick Calonin ja lääketieteen professorin Jasna Krizin johdolla Stroke -tiedelehdessä julkaistussa kokeessa koe-eläimille annettiin päivittäin, yhteensä kolmen kuukauden ajan, runsaalla omega-3-rasvahappoihin kuuluvan dokosaheksaeenihapolla (DHA) täydennettyä ravintoa. Vertailuryhmän eläimet saivat muuten samanlaiset ravintoannokset, mutta näissä oli hyvin vähän omega-3-rasvahappoja. Ryhmien väliset erot keinotekoisesti aiheutetun aivoinfarktin jälkeen olivat huomattavat. Tutkimus on lajissaan ensimmäinen selvitys, joka osoittaa DHA:n merkittävän vaikutuksen aivojen tulehdusreaktioiden vähentäjänä.

Omega-3-rasvahappoja saaneilla eläimillä tavattiin infarktin jälkeen aivoissa esiintyviä haitallisia muutoksia 25 prosenttia vähemmän kuin vertailuryhmän jäsenillä. Selkeästi havaittavia muutoksia koeryhmän eläimillä olivat tulehdusreaktioita aiheuttavien molekyylien määrän väheneminen sekä solukuolemaa estävien molekyylien aktivoituminen. Aivoja infarktin vakavilta jälkiseuraamuksilta suojaava mekanismi toimii solujen hienorakenteiden tasolla. Tutkimus osoitti, että DHA-ruokavaliota saaneilla eläimillä hermosolujen kalvostoissa DHA korvaa tulehduksia lisääväksi tunnetun omega-6-rasvahappoihin kuuluvan arakidonihapon.

Myönteiset tulokset saatiin eläinkokeissa, mutta kanadalaistutkijat uskovat saman mekanismin toimivan myös ihmisellä. DHA:n nauttiminen ei aiheuta kielteisiä sivuvaikutuksia, joten tutkijat kannustavat ihmisiä syömään säännöllisesti rasvaista kalaa tai omega-3-rasvahappoja, etenkin DHA, sisältäviä lisäravinteita.

Mainokset