Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Ruoka- vai apteekkiostoksilla? Chilit ovat tehokkaita sekä mausteina että lääkityksessä.

Ruoka- vai apteekkiostoksilla? Chilit ovat tehokkaita sekä mausteina että lääkityksessä.

Varsinkin itämaisen ruokavalion suosion kasvun myötä suomalaisetkin ovat oppineet käyttämään erilaisia chilipaprikoita ja -pippureita, joiden maku ja tulisuustaso vaihtelevat suuresti. Tuliset chilit, kuten kasvikset yleensäkin tunnetaan antioksidanttivaikutuksiltaan, joilla on myönteinen vaikutus useiden sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Lääketieteellistä käyttöä chilien tehoaineilla on erityisesti kipujen poistossa. Uusimpana aluevaltauksena chili (Capsicum annuum) näyttää löytävän tiensä myös nuhanenien hoitoon, osoittaa yhdysvaltalaisen Cincinnatin yliopiston tutkimus.

Professori Jonathan Bernsteinin johdolla Annals of Allergy, Asthma & Immunology -tiedelehden elokuun 2011 numerossa julkaistussa kokeessa vapaaehtoiset koehenkilöt saivat kahdesti päivässä kahden viikon ajan nenäsumutetta, jossa oli mukana chilin tehoaineena tunnettua kapsaisiinia (kirjallisuudessa käytetään myös muotoa kapsaikiini) sekä mentolia. Vertailuryhmän jäsenet saivat vastaavan määrän nenäsumutetta, jossa ei ollut lainkaan kapsaikiinia. Testissä selvitettiin molemmilta ryhmiltä nuhatilanne – vaivaako ei-allerginen nuha juuri sillä hetkellä, ja jo niin millaisin oirein. Kahden viikon jakson jälkeen ryhmien jäsenten nenäontelon oireiden ja niiden erilaisten ilmaantumismuotojen yleisyyttä verrattiin lähtötilanteeseen. Lisäksi selvitettiin, kuinka kauan nenän nuhaoireiden helpottuminen tai paraneminen jatkuivat sumutekäsittelyjen jälkeen. Seurantaa tehtiin 5, 10, 15, 30 ja 60 minuutin kuluttua sumutteen käyttöhetkestä.

Kapsaikiinia saaneilla oli tilastollisen analyysin perusteella merkitsevästi vähemmän nuhaa kuin vertailuryhmän jäsenillä. Eriteltyinä eri vaivoihin analyysi osoitti, että chilin tehoainetta käyttäneillä oli nenän tukkoisuutta, nenäontelon kipua tai paineen tuntua sekä päänsärkyä jokseenkin merkitsevästi vähemmän kuin vertailuryhmän jäsenillä. Kapsaisiinikäsittelyn myönteinen vaikutus nenän tukkoisuuden ja kiputilojen poistossa kesti ainakin tunnin ajan.

Nenäontelon nuhaoireiden helpottuminen oli testiryhmällä hyvin nopeaa, sillä parannusta havaittiin keskimäärin jo 52.6 sekunnin kuluttua sumutteen käytöstä. Kapsaisiinikäsittely osoittautui myös turvalliseksi. Nenäsumutteisiin joskus liittyviä sivu- tai haittavaikutuksia kuten limakalvojen ärtymistä tai hajuaistin heikkenemistä ei havaittu kummallakaan testiryhmällä.

Mainokset