Avainsanat

, , , , , , ,

Seniorit ovat turvallisia kuskeja lapsille.

Ikäihmisten kyky ja jopa oikeus ajaa autolla kyseenalaistetaan julkisuudessa, etenkin yleisönosastokirjoituksissa, usein, mutta epäilyihin ei näyttäisi olevan syytä. Kohu seniorien autoilusta nousi taas pintaan, kun lääkäreille asetettiin velvoitteita ilmoittaa ikääntyneiden mahdollisesti heikentyneestä ajokunnosta. Tuore amerikkalaistutkimus kuitenkin osoittaa, että lapset joutuvat lääkärin hoitoa vaativiin liikenneonnettomuuksiin harvemmin ollessaan isovanhempiensa kuin omien vanhempiensa kyydissä.

Philadelphian Lastensairaalan tutkijan Fred M. Henretigin johdolla Pediatrics -lääkärilehdessä julkaistu seuranta kattoi lähes viiden vuoden jaksolla alle 15-vuotiaille lapsille hoitotoimenpiteitä aiheuttaneet ja vakuutusyhtiöiden kirjoihin päätyneet liikenneonnettomuudet.  Seuranta-ajalta tutkijat analysoivat 1302 lapsiin kohdistunutta liikenneonnettomuutta, mikä vastaa 1.02 tapausta sataa lapsen matkustuskertaa kohti. Seuranta-ajan liikennesuoritteista isovanhempien osuus kuljettaja-ajasta oli 9.5 prosenttia, mutta onnettomuuksissa seniorien osuus oli vain 6.6. prosenttia. Kirjoihin päätyi 161 lapsen hoitoa vaativaan tilaan johtanutta kolaria isovanhempien kyydissä, mikä vastaa suhteellista onnettomuusriskiä 0.7 prosentin tasolla. Omien vanhempien kyydissä vastaavat luvut olivat 2293 tapausta eli 1.05 prosentin onnettomuusmahdollisuus.

Olivatpa lapset kenen kyydissä tahansa, turvavöiden ja -istuimien käyttö oli kiitettävän yleistä. Isovanhempien kyydissä turvatoimet olivat hieman, mutta eivät tilastollisesti merkitsevästi, paremmin hoidettu kuin vanhempien ajamissa kolaritapauksissa. Kun kaikki eri taustamuuttujat – kuten absoluuttiset matkojen lukumäärät – otettiin huomioon, ero ikäluokkien välillä oli huomattava seniorien hyväksi. Isovanhempien kyydissä olleilla lapsilla oli 50 prosenttia pienempi riski loukkaantua kolarissa kuin matkustaessaan omien vanhempiensa ajamassa autossa.

Mainokset