Avainsanat

, , , , , ,

Vaikka kemisti löytää kaikista seteleistä haittakemikaaleja, rahan käsittely on myrkkyjen suhteen turvallista.

Vaikka kemisti löytää kaikista seteleistä haittakemikaaleja, rahan käsittely on myrkkyjen suhteen turvallista.

Polykarbonaattimuovien, itsejäljentävien paperien ja monien muiden tuotteiden valmistuksessa käytettävä raaka-aine bisfenoli A (BPA) tunnetaan ihmisen hormonijärjestelmään haitallisesti vaikuttavaksi yhdisteeksi. BPA:n vaarallisimpana ominaisuutena pidetään kemikaalin kykyä jäljitellä ja häiritä naissukupuolihormonin, estrogeenin toimintaa. Vaikka bisfenoli A:n käyttö on sallittu elintarvikemuoveissakin, monet maat ovat rajoittaneet kemikaalin käyttöä pikkulasten tarpeisiin tulevissa tuotteissa kuten tuttipulloissa (Kiinakin kieltää bisfenoli A:n tuttipulloissa. Tiedebasaari 10.8.2011; https://tiedebasaari.wordpress.com/2011/08/10). Kukaan ei voi tätä nykyä välttyä PBA-altistukselta, sillä kemikaalia on käytännöllisesti katsoen kaikissa setelirahoissa, osoittaa Environmental Science & Technology -tiedelehdessä julkaistu selvitys.

New Yorkin osavaltion terveysministeriön ja New Yorkin valtionyliopiston tutkijat Chunyang Liao ja Kurunthachalam Kannan analysoivat 21 eri maan seteleitä, ja jokaisesta löytyi BPA-jäämiä. BPA-pitoisuudet seteleissä vaihtelivat välillä 0.001–82.7 mikrogrammaa grammassa. Mikrogramma on gramman miljoonasosa.

Seteleihin kemikaali tulee pääosin kassakuiteista, joita ihmiset säilyttävät lompakossa tai taskussa yhdessä setelirahan kanssa. Kemikaalilähde varmistettiin kokeellisesti pitämällä puhtaita seteleitä kosketuksessa itsejäljentävien kassakuittien kanssa. Reilun 24 tunnin jälkeen seteleistä mitattiin huomattavia BPA-määriä. Seteleistä BPA siirtyy ihmiseenkin, mutta altistus on terveydellisiltä vaikutuksiltaan mitätön. Esimerkiksi huonepölyn mukana elimistöön tuleva BPA-määrä on kymmenen kertaa suurempi kuin seteleistä saatava altistus.

Raha on joka tapauksessa BPA:n suhteen vaaraton altiste, sillä tutkijoiden laskelman mukaan ihminen saa seteleistä vuorokaudessa bisfenoli A:ta korkeintaan muutamia gramman miljardisosia.

Mainokset