Avainsanat

, , , , , , ,

Pohjois-Atlantin turskakanta toipuu 20 vuoden pyyntirajoitusten ansiosta.

Ryöstökalastuksen seurauksena pohjoisella Atlantilla, sekä Pohjanmerellä että Kanadan itärannikolla romahtanut turskan kanta voimistuu noin 20 vuotta pyyntirajoitusten ja -kieltojen asettamisen jälkeen. Pitkä aikaviive näkyvään edistymiseen johtuu meren ravintoverkkojen muuttuneista suhteista, osoittaa Nature -tiedelehdessä kanadalaisen Bedford Institute of Oceanography -tutkimuslaitoksen tutkijan Kenneth T. Frankin johdolla julkaistu seuranta.  Normaalioloissa suurikokoiset petokalat kuten turska, kolja ja puna-ahven saalistavat pienempiä petokaloja ja pitävät molempien ryhmien yksilömäärät tasapainossa. Mutta varsinkin turskan liikapyynnin seurauksena pienet petokalat pääsivät yleistymään erittäin nopeasti.

Uudessa tilanteessa tämän ryhmän edustajat söivät turskan ja muiden suurten kalojen poikasia hyvin tehokkaasti estä suurten petolajien lisääntymisen. Hyvän ravintotilanteen ansiosta pienten petokalojen kannat kasvoivat jopa 900-kertaisiksi Kanadan itärannikon vesissä. Mutta tämä oli taas luonnon kantokyvylle liikaa, ja tämän ryhmän lajien kannat romahtivat. Tällöin turskan ja muiden suurten petokalojen vähäisistäkin yksilömääristä useimmat onnistuivat monina peräkkäisinä vuosina lisääntymään normaalisti. Nyt turskia on silti vain noin 34 prosenttia määrästä, joka Kanadan itärannikolla vallitsi ennen 1970-luvulla käynnistynyttä tehokalastuksen aikakautta. Koljan kanta on sen sijaan nyt jopa vahvempi kuin koskaan aikaisemmin.

Siitä, mikä laji onnistuu vuosien saatossa ottamaan hallitsevan aseman näillä maailman kalaisimpiin kuuluvilla vesillä, ei kenelläkään ole vielä aavistustakaan. Ravintoverkkojen peto-saalis -suhteiden tunteminen on joka tapauksessa edellytys sille, että merien kalakantojen kestäviä ylläpito- ja hyödyntämissuhteita voidaan arvioida ja mallintaa, Frank ja kumppanit korostavat.

Mainokset