Avainsanat

, , , , , , , ,

Perheen naisväen shoppailukierroksella tyttären sana on valinnoissa painavin. Kuva: iclipart.com.

Perheen naisväen shoppailukierroksella tyttären sana on valinnoissa painavin. Kuva: iclipart.com.

Vanhempien ja lasten suhteissa on aina niin myötä- kuin vastamäkiäkin. Yhtä hyvin pikkulapsen kehitykseen kuin teini-ikään kuuluu lapsen kapinointi äitiä ja isää vastaan. Mutta vastavuoroisesti lapsi yrittää jäljitellä vanhempiensa niitä ominaisuuksia, joita hän itse pitää myönteisiä. Yleisen käsityksen mukaan lapsi saa elämäänsä ja käyttäytymiseensä roolimallin vanhemmiltaan. Mutta suhteessa on päinvastainenkin suuntaus, osoittaa yhdysvaltalaisen Temple-yliopiston tutkimus naisten ostoskäyttäytymisestä.

Markkinoinnin professori Ayalla A. Ruvion johdolla Journal of Consumer Behavior –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin  343 äiti-tytär -parin ostokäyttäytymistä kyselyjen avulla. Osallistujista äidit olivat keskimäärin 44-vuotiaita ja tyttäret 16-vuotiaita. Tyttären maku ja mieltymykset vaikuttavat äitiin henkilökohtaisissa valinnoissa ainakin vaate-, kosmetiikka- ja muilla muotiin liittyvillä ostoksilla.

Tulos osoittaa philadelphialaistutkijoiden mukaan todeksi tapojen ja arvojen omaksumisen kaksisuuntaisuutta, ja on ensimmäisiä yksityiskohtaisesti tutkittuja niin kutsutun päinvastaisen reagoinnin todisteita. Ruvio ja kumppanit käyttävät tästä  tälle äitien lapsiaan jäljittelevästä tavasta nimitystä kaksoisolentovaikutus.  Tyttären muotitietoisuuden lisäksi tutkijat ottivat huomioon nuoren henkisen kehitysvaiheen ja –tason. Nuoret, jotka tuntevat olevansa vanhempia kuin todellisuudessa ovatkaan, ottavat harvoin mallia äitiensä kulutustottumuksista  eivätkä siis pyri äitinsä kaksoisolennoksi.

 

Mainokset