Avainsanat

, , , , , ,

Shanghain vilkkaimmilla ostoskaduillakaan ei näy muovikasseja.

Maailman väkirikkain valtio Kiina on suurin ilmastonmuutosta aiheuttavien päästöjen aiheuttaja, mutta jättivaltiolla on näyttöjä myös ilmastonmuutosta hidastavasta ja luonnonvaroja säästävästä toiminnasta. Yli 1.3 miljardin asukkaan jättivaltion Kehitys- ja uudistuskomissio kielsi kesäkuun 2008 alusta lähtien muovikassien valmistuksen ja jakelun. Täydellisiä muovikassien valmistus- ja käyttökieltoja on ollut voimassa vuosia jo useassa EU-maassakin.

Kiellosta tähän päivään kuluneen kolmen vuoden aikana on jäänyt valmistamatta tähtitieteelliset 24 miljardia muovikassia, kertoo China Today -lehti. Tämän kassimäärän valmistukseen olisi kulunut 3.6 miljoonaa tonnia öljyä tai runsaat 5 miljoonaa tonnia kivihiiltä. Muovin valmistuksen ja kuljetusten aikana olisi päässyt ilmakehään 10 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Muovikassikiellolla Kiina on siten estänyt ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä määrällä, joka vastaa noin 15 prosenttia Suomen vuotuisista kokonaispäästöistä.

Muovi on yhdyskuntajätteiden ongelmatapaus kaikkialla. Öljypohjaisina materiaaleina muovien valmistus kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja aiheuttaa paljon ilma- ja vesistökuormitusta. Käytössä eräät muovilaadut ovat ihmisen terveydelle haitallisia, ja huonosti hoidettu jätehuolto voi synnyttää esimerkiksi syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Hyvin hitaasti hajoavina, eräät laadut lähes hajoamattomina, muovit ovat kaatopaikkojen ja luonnon suuri kuormittaja ja rasitus. Vain yhden kertakäyttötuotteen valmistus- ja jakokiellon ansiosta Kiina on välttänyt vuosittain 200 000 tonnia yhdyskuntajätettä.

Mainokset