Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Viinirypäleistä on nousemassa suosikki terveysvaikutteisten niin kutsuttujen funktionaalisten elintarvikkeiden suuressa joukossa. Tunnettu ja paljon tutkittua on rypäleissä olevan resveratroli-yhdisteen myönteinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien estäjänä. Uusin aluevaltaus on rypäleiden kuorista saatavien flavonoidien käyttö auringonsuoja-aineina.

Espanjalaisen Barcelonan yliopiston tutkijan Cecilia Matiton johdolla Journal of Agricultural and Food Chemistry -tiedelehdessä julkaistussa selvityksessä rypäleiden kuoressa runsaina esiintyvät flavonoidiyhdisteet todettiin auringon ultraviolettisäteilyn haittoja estäviksi. Tulos saatiin soluviljelmäkokeissa, joissa rypäleiden flavonoidit osoittautuivat tehokkaiksi sekä auringonsäteilyn lyhytaaltoisen uv-säteilyn (UVB) että pitempiaaltoisen UVA-säteilyn haittavaikutuksien estäjänä. Iholla ultraviolettisäteilyaltistus synnyttää herkästi reagoivia, voimakkaasti hapettavia yhdisteitä, jotka voivat vaurioittaa tai jopa kokonaan tuhota terveitä soluja. Nämä hapettumisesta johtuvat reaktiot saavat pahimmassa tapauksessa solut jakautumaan hallitsemattomasti eli kehittymään syöpäkasvaimiksi.

Rypäleiden flavonoideja on jo käytetty kosmetiikassa, mutta Matito ja kumppanit kehottavat alan tuotekehittäjiä panostamaan näihin luontaisiin suoja-aineisiin nykyistä tehokkaampien ja turvallisempien auringonsuojavoiteiden kehittelyssä.

Mainokset