Avainsanat

, , ,

BESANCON: La Citadelle : Un Toucan à bec rouge.Tropiikissa tavattavilla tukaani-suvun linnuilla on tunnusomainen, pitkä ja kaareva nokka, jonka koon ja rakenteen todellista merkitystä on mietitty pitkään. Selityksiksi on tarjottu vaihtoehtoja, joiden mukaan jättinokka olisi tehokas hedelmien avaaja tai vaihtoehtoisesti tukaanin näyttävän varustuksen on ajateltu olevan seksuaalinen koriste ja vastakkaisen sukupuolen houkutin. on Kanadalaistutkimus antaa tukaanin valtavalle nokalle uuden, loogisen selityksen. Tutkija Glenn Tattersall kumppaneineen esittävät Science-tiedelehdessä, että tuo nokka toimii linnulla ylimääräisen lämpöenergian haihduttamiselimenä.

Koeoloissa, eri lämpötiloissa ja linnun erilaisissa rasitustilanteissa tutkijat mittasivat infrapunalaittein tukaanien aineenvaihduntaa, etenkin lämmön poistumista. Ja tässä työssä nokka osoittautui todelliseksi tekijäksi. Suuresta koostaan huolimatta tukaanin nokan osuus on vain viisi prosenttia linnun painosta, mutta nokan kautta poistuu lähes 100 prosenttia ylimääräisestä lämmöstä.

Mainokset