Avainsanat

, , , , ,

Ravinnon laatu ja lisäravinteiden tarve ovat jatkuvasti julkisuudessa, ja näissä keskusteluissa yksi tärkeimmistä kohteista on C-vitamiini. C-vitamiinilla on monia elintärkeitä vaikutuksia, joten se säännöllinen ja riittävä saanti on ehdoton edellytys terveydelle. Yleiskunnon ja fysiologisten toimintojen säätelyn ohella C-vitamiinilla todettiin olevan erittäin tärkeä vaikutus myös silmän verkkokalvon kunnolle. Verkkokalvo on osa keskushermostoa, ja tutkijat päättelevät hermosolujen välisen kommunikointijärjestelmän perusteella, että kaikki aivosolut vaativat runsaasti C-vitamiinia.

Argentiinalaisen Buenos Airesin yliopiston tutkijan Cecilia I. Caleron johdolla Journal of Neuroscience -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa koe-eläinten silmien verkkokalvon todettiin toimivan kunnolla vain, jos C-vitamiinia on runsaasti saatavilla sekä verkkokalvon sisä- että ulkopuolella. C-vitamiinilla näyttää olevan keskeinen osuus hermosolujen välisen kommunikoinnin tärkeimpiin kuuluvan välittäjäaineen gammavoihapon (GABA) toiminnassa.

Tutkijat uskovat elimistössä helposti liikkuvan C-vitamiinin suojelevan välittäjäaineiden sitoutumisesta ja siirrosta vastaavien rakenteiden, reseptorien toimintaa, ja näin vitamiini estäisi hermosolujen ennenaikaista tuhoutumista. GABA on hermosoluissa ja aivoissa ei-toivottaja toimintoja estävä yhdiste. Oregonilaistutkijat totesivat kokeissaan, että GABA-reseptorien normaali toiminta häiriytyi tai loppui kokonaan, jos C-vitamiinia ei ollut verkkokalvolla.

Elimistömme vaatii jatkuvaa C-vitamiinin täydennystä, koska aineenvaihduntamme ei pysty sitä valmistamaan. Tärkeimpiä C-vitamiinin lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet. Varsinkin useita hedelmiä ja marjoja on kutsuttu varsinaisiksi ”C-vitamiinipommeiksi”, ja lisäravinteista C-vitamiinivalmisteet ovat hyvin suosittuja ja paljon käytettyjä. Yleisenä vakavan C-vitamiinipuutoksen merkkinä on yleiskunnon romahduttava keripukki, joka on nykyisin varsin harvinainen. Vajausta kuitenkin esiintyy, ja kehomme osaa sopeutua vajaukseen tarkoituksenmukaisesti. Jos C-vitamiinia ei ole fysiologisesti riittävästi kaikkiin tehtäviin, elimistömme säilyttää vitamiinin tason korkealla mahdollisimman kauan aivoissa.

Mainokset