Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

YKahvila - Cafe. leisimmin käytetty nautintoaineemme kahvi on kuuluisa piristävistä vaikutuksistaan sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Piristysvaikutusta on pidetty niin suurena, että kofeiini on sisällytetty urheilussa kiellettyjen dopingaineiden listalle. Kokonaan kahvinjuonnista ei urheilijankaan tarvitse pidättäytyä, mutta suuria määriä ei saa luvallisesti käyttää. Eikä kahvin hyödyistä ihan varmaa tietoakaan tunnu olevan. Monissa tutkimuksissa kofeiinin suorituskykyä parantavat ominaisuudet on todettu, mutta lukuisissa yhtä hyvin perustelluissa seurannoissa mitään myönteisiä vaikutuksia ei ole havaittu. Intialaisen Amritsarin yliopiston tutkijat Archna Sharma ja Jaspali Sandu julkaisivat uusimmassa Doping Journal -tiedelehdessä tutkimuksen, joka selvitti sallitun kofeiinimäärän nauttimisen vaikutusta, tulossa olevaan urheilusuoritukseen. Ja myönteinen vaikutus oli ilmeinen.

Seurannassa huipputasolla urheilua harrastavat nuoret miehet ja naiset nauttivat päivittäin kapseleita annoksina, joiden yhteinen kofeiinimäärä vastasi 5 milligrammaa urheilijan painokiloa kohti. Milligramma on gramman tuhannesosa. Tutkimuskohteena olivat urheilijoiden reisilihaksen maksimivoiman tuotanto, lihastyön aiheuttama uupuminen sekä sydän- ja verenkiertoelimistön kestävyys yhden tunnin kuluttua kahvin nauttimisesta. Vertailuryhmä nautti vastaavan määrän kofeiinitonta valmistetta.

Selkein tulos oli, että lihastyön aiheuttama uupumus iski kofeiinia nauttineilla tilastollisesti erittäin merkitsevästi myöhemmin kuin verrokkiryhmän jäsenillä. Kestävyyden koheneminen oli kofeiinia nauttineilla jopa 45–50 prosenttia suurempi kuin verrokkiryhmäläisillä. Reisilihaksen maksimivoiman tai testin aikaisen keskiarvoisen voiman paranemiseen kofeiinitankkauksella ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta.

Mahdollisuutta käyttää kahvia tietoisesti urheilusuorituksen laillisena parantajana testattiin myös selvittämällä virtsaan erittyvän kofeiinin pitoisuudet 1, 2 ja 6 tunnin kuluttua lihasharjoituksen jälkeen. Pitoisuudet olivat kauttaaltaan dopingsäännösten sallimissa rajoissa. Intialaistutkijat korostavat, että urheilija voi juoda kahvia tuntia ennen suoritusta 2–3 kupillista. Näistä saatava  kofeiinimäärä tehostaa suoritusta mutta mahtuu dopingsäännösten vaatimuksiin.

Mainokset