Avainsanat

, , , , ,

Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yhteisesti operoima, maapalloa kiertävä Hubble-avaruusteleskooppi on tehnyt 21-vuotisella työurallaan jo miljoona havaintoa (www.hubblesite.org/newscenter). Näyttävät kuvat ulkoavaruudesta ovat Hubblen tunnetuinta antia, mutta teleskoopin työlistalla on paljon muutakin. Miljoonas havainto 4.7.2011 oli spektroskooppinen analyysi 1000 valovuoden etäisyydellä maapallosta sijaitsevan, Jupiteria suuremman HAT-P-7b -planeetan  kaasukehästä. Planeetta tunnetaan myös nimellä Kepler 2b. Tavoitteena on löytää tältä omaa aurinkoamme kuumemmasta kaasuplaneetasta vettä. Spektroskopiassa tarkat mittaus- ja analyysilaitteet tulkitsevat valon eri aallonpituuksien määriä ja suhteita, jotka ovat kaikille alkuaineille ja yhdisteille ominaisia.

 Hubblen vei avaruuteen yhdysvaltalainen Discovery -avaruussukkula huhtikuun 20. päivänä 1990. Teleskooppi on lisännyt huimasta tietoutta avaruuden oloista, ja erityisesti eurooppalainen tutkimus on päässyt uusin ulottuvuuksiin näiden mahdollisuuksien myötä. Tätä nykyä eurooppalaisille tutkijoille on varattu vähintään 15 prosenttia Hubblen työajasta ja -kapasiteetista mutta kaupallisten kilpailujen kautta tuo osuus on nyt suurempikin. Seuraavalla resurssien jakokierroksella Euroopan osuus nousee 20 prosenttiin Hubblen kapasiteetista.

Mainokset