Avainsanat

, , , , , ,

Kasviperäisten luontaislääkkeiden ja erilaisten lisäravinteiden käytön tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta käydään jatkuvasti julkista, ajoittain äänekästäkin keskustelua. Euroopan unioni pyrkii poistamaan ongelmia ja voimia kysymyksiä toukokuun alussa voimaan tulleella säännöksellä. Jo vuonna 2004 voimaan tulleen direktiivin poikkeuksellisen pitkän siirtymäajan jälkeen unionialueen apteekeissa, luontaistuotekaupoissa ja muissa myymälöissä saa pitää kaupan vain sellaisia kasviperäisiä rohdosvalmisteita, jotka ovat viranomaisten rekisteröimiä ja hyväksymiä.

Uudetkaan säännöt eivät edellytä valmistajilta, maahantuojilta tai myyjiltä todisteita rohdosvalmisteiden terveydellisistä vaikutuksista. Tarkoitus on varmistaa, että markkinoilla on vain tuotteita, joiden käyttö on perusteltua ja turvallista pitkäaikaisen käytön ja kokemuksen perusteella. Terveysväitteiden käyttöä kuitenkin rajoitetaan, ja markkinat kielletään, jos esitetyt positiiviset vaikutukset eivät pidä paikkaansa.

Nopeutetun oikotien myyntilupaan saavat valmisteet, joista on vähintään 30 vuoden käyttökokemus, josta 15 vuotta EU-alueella. Näin esimerkiksi monet tutut kiinalaisen lääketieteen valmisteet saavat myyntiluvan ilman näyttöä turvallisuustesteistä tai tehosta.

Uusilla säännöillä ei kielletä vitamiinien, kivennäislisäaineiden, rohdosteen tai homeopaattisten valmisteiden kauppaa. Teoriassa saatavilla pitäisi olla vain viranomaisten hyväksymiä valmisteita, mutta kauppa saa pitää myynnissä hyllyillä vielä olevat varastonsa.

Mainokset