Avainsanat

, , , , , ,

Venetsian laguunin ja kanaalien rannoilla ero normaalin vedenpinnan ja tulvan välillä on todella vähäinen.

Venetsian laguunin ja kanaalien rannoilla ero normaalin vedenpinnan ja tulvan välillä on todella vähäinen.

Kanavista, silloista, romanttisista gondoliveneistään ja taidebiennaalistaan kuuluisan Venetsian tulevaisuuden on pelätty olevan hyvin murheellinen. Syy huoleen on Adrianmeren tulviminen kaupungin kaduille. Tulvaepisodeja on nykyisinkin vuosittain, mutta meneillään olevan ilmastonmuutoksen myötä väistämättä toteutuvan merenpinnan nousun on oletettu aiheuttavan peruuttamattomia vahinkoja Venetsian rakennuksille ja turismielinkeinolle. Tulevaisuus näyttää kuitenkin oletettua valoisammalta, osoittaa Australian valtiollisen ympäristöntutkimuskeskuksen (CSIRO) tutkijan Alberto Troccolin johdolla Climatic Change -tiedelehdessä julkaistu selvitys.

Tutkimus osoitti paikallisten olosuhteiden vaikuttavan merenpinnan muutoksiin enemmän kuin globaaleissa malleissa yleisesti huomioidaan. Ilmastonmuutoksen seurauksena Välimeren alueen vallitsevat tuulet muuttuvat Venetsialle edullisesti. Voimakkaiden matalapaineiden käynnistämät Sirocco-tuulet ajavat Adrianmeren vettä kohti pohjoista – eli tässä tapauksessa kohti Venetsian rantoja. Vahingollisia tulvia Venetsialle aiheutuu vain suhteellisen lyhytkestoisten myrskyjaksojen aikana.

Australialaistutkimuksen mukaan tällaiset voimakkaat myrskyjaksot harvinaistuvat Välimeren pohjoisrannikon tuntumassa. Mallin mukaan Venetsia kokee tuhoisiin merenpinnan nousuihin johtavia myrskyepisodeja 30 prosenttia nykyistä vähemmän vuosisadan loppuun mennessä.

Ikijäätiköiden sulaminen ja veden lämpölaajeneminen kuitenkin jatkuvat ja kohottavat valtamerien pintaa jatkossakin. Tätä nykyä nousutahti on noin kolme millimetriä vuodessa, ja tahdin pelätään kiihtyvän tulevina vuosikymmeninä. Vaikka myrskyjen aiheuttama riski pienenee, meriveden nousun takia Venetsian tulvariski pysynee vuosisatamme ajan jokseenkin nykytasolla, Troccoli ja kumppanit laskevat.

Mainokset