Avainsanat

, , , , ,

Kipu koettelee

Päänsärky on yleisyydestään huolimatta vakavasti aliarvioitu fyysisen ja henkisen terveyden ongelma. Kuva: Kai Aulio.

Päänsärky on arkipäiväiseltä kuulostava vaiva, jonka merkitys on kuitenkin huomattavasti nykyisin tunnustettua suurempi, toteaa Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisema, alallaan kaikkien aikojen kattavin kartoitus Atlas of headache disorders and resources in the world 2011 (www.who.int). Vähintään kerran vuodessa päänsärystä kärsii 50–75 prosenttia ihmisistä. Päänsärky vaivaa useammin naisia kuin miehiä, ja nuoret aikuiset ja keski-ikäiset kärsivät vaivoista useammin kuin lapset tai ikä-ihmiset. Tutkimus toteutettiin 101 valtiossa julkaistujen tilastoaineistojen, neurologien, yleislääkärien ja potilaiden järjestöjen edustajien haastatteluilla.

Tiedot sairauksien yleisyydestä vaihtelevat alueittain, ja varsinkin kolmannen maailman kehittyvien maiden tilanne on pahoin aliarvioitu. Länsimassa terveydenhuollon tiedot ovat ajan tasalla, ja ongelmien todellinen merkitys voidaan arvioida. Tuoreen WHO-kartoituksen mukaan Euroopassa 80 prosenttia kansalaisista on kärsinyt päänsärystä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Migreenin uhreja on 15 prosenttia eurooppalaisista. Vaikka päänsäryt ovat yleensä lyhytaikaisia, osalla ihmisistä ongelma on jatkuvasti arkielämää rajoittava. Kartoituksen mukaan 3.3 prosenttia eurooppalaisista 18–65 -vuotiaista kärsii päänsärystä 15 tai useampana päivänä joka kuukausi.

Reilut 10 prosenttia kaikista päänsärkytapauksista on pahinta tyyppiä, migreeniä, ja noin 40 prosenttia säryistä luokitellaan stressistä ja muista henkisistä paineista johtuviksi. Selkeästi alidiagnosoitu ja aliarvioitu lähde on vääränlaisten tai liian suurina annoksina nautittujen lääkkeiden aiheuttama kipu. Tällaisia tapauksia on noin kymmenesosa kaikista päänsäryistä.

Maailmanlaajuisessa kartoituksessa WHO arvioi, että 40 prosenttia vaivasta kärsivistä hoitaa päänsärkynsä omin voimin ja keinoin, ennen kaikkea vapaasti reseptittä saatavilla lääkkeillä. Viidesosa päänsärkypotilaista ottaa yhteyttä yleislääkäriin ja yhtä moni turvautuu neurologin asiantuntemukseen. Niin kutsuttuja vaihtoehtolääketieteen ja parantamisen keinoja käyttää joka kymmenes päänsärkypotilas.

WHO-raportti korostaa, että päänsärky on yleisyytensä takia erittäin merkittävä kansanterveyttä ja menetetyn työtehon takia myös kansantaloutta heikentävä vaiva, jonka hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän. Yksi yllättävimmistä puutteista kohdistuu lääkärien osaamiseen. Maailmanlaajuisena keskiarvona lääkärien peruskoulutuksessa päänsärkyä käsitellään vain noin neljän oppitunnin verran.

Mainokset