Avainsanat

, , , , ,

Luonto on kaikissa sodissa ja muissa kahakoissa yksi vakavimmin kärsivistä uhreista. Tämän päivän maailmassa laajimmat sotatoimet riehuvat Afganistanissa, jossa vakiintunut hallinto ja lainsäädäntö ovat olleet retuperällä jo vuosikymmeniä. Yleensä tällaisissa sekasorron tilassa olevissa maissa rehottavat luontoon kohdistuvat laittomuudet kuten luvattomat metsien hakkuut ja salametsästys. Afganistanin luonnon suuret ja näkyvät nisäkkäät ovat kuitenkin selviytyneet sekasorron vuosista erinomaisesti, osoittaa Oryx-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

 Kansainvälisen World Conservation Council -järjestön ja Yhdysvaltain taloudellisella tuella selvitettiin eläimistön tilaa Afganistanin syrjäisellä Nuristanin alueella. Parhain nykytekniikan menetelmin ja suurella työmäärällä toteutettu kolmivuotinen kartoitus kattoi 1 100 neliökilometrin suuruisen, lehti- ja havumetsiä kasvavan alueen.

 Michiganin valtionyliopiston tutkijan Kara Stevensin johdolla tehdyssä kartoituksessa käytettiin suoria, maastossa tehtyjä linjalaskentoja, kameravalvontaa sekä eläinten jätösten DNA-analyysejä. Suurista nisäkkäistä tutkijoiden kirjoihin päätyivät muun muassa kierteissarvikauris eli markor (Capra falconeri), aasialainen mustakarhu (Ursus thibetanus), susi (Canis lupus) ja leopardi (Panthera pardus). Alueelle uutena nisäkkäänä uusi kartoitus löysi palmusivetin (Paradoxurus hermaphroditus). Useimmin tutkijoiden silmiin tai kameroihin osuneita nisäkkäitä olivat kettu (Vulpes vulpes), piikkisika (Hystrix indica) ja kultasakaali (Canis aureus).

 Eläimistön kartoittamisen lisäksi tukijat panostivat paikallisen väestön koulutukseen opettamalla kestävän kehityksen arvoja kunnioittavia tapoja hyödyntää luontoa. Tieto onkin elintärkeää, sillä noin 80 prosenttia Afganistanin väestöstä elää täysin luonnonvaroista riippuvaisina.

Mainokset