Avainsanat

, , , , , ,

Sokeria, kofeiinia ja erilaisia energiapitoisia aineita kuten guaranaa ja tauriinia sisältävät juomat ovat nousseet varsinkin nuorison suosioon. Useiden lääkärien mukaan näitä juomia nautitaan jo aivan liian paljon, ja Suomessakin eräät koulut ovat kieltäneet niiden käytön ja osa kaupoista on asettanut niiden hankkijoille ikärajan. Erityisen vaaralliseksi on jo aikoja sitten todettu energiajuomien ja alkoholin samanaikainen käyttö. Seurauksena on usein unettomuutta, mutta paljon pahempiakin vaikutuksia ilmaantuu tutkimustiedon karttuessa.
 
Yli tuhannen opiskelijan tottumuksia vuoden jaksolla kartoittaneessa tutkimuksessa havaittiin, että jo yllättävän vähäinen energiajuomien käyttö on riskialtista. Nuorilla, jotka juovat yhden tai useamman energiajuoman päivässä (laskennassa 52 annosta vuodessa), oli tilastollisesti merkitsevä riski alkoholisoitua tai ajautua rankan juomisen kausiin. Marylandin yliopiston tutkijan Amelia Arrian johdolla Alcoholism: Clinical & Experimental Research -tiedelehdessä esitettyjen tulosten tulkinnassa otettiin huomioon tunnetut alkoholismin kehittymisen vaaratekijät, mutta energiajuomien aiheuttama riski säilyi kaikissa vaihtoehdoissa.
 
Runsaasti energiajuomia käyttävät nuoret aloittivat alkoholinkäytön muita nuorempina, joivat alkoholia suurempina kerta-annoksina ja ajautuivat alkoholiriippuvuuteen muita useammin.
Energiajuomien kavaluuden taustalla on suuri kofeiinipitoisuus. Piristävä nautintoaine aiheuttaa sen, että henkilö ei tunne olevansa humalassa runsaasta alkoholin juomisesta huolimatta. Mutta kofeiini ei suinkaan poista alkoholin aiheuttamia muutoksia elimistössä. Sen sijaan energiajuomien aiheuttama juopumustilan peittyminen johtaa usein siihen, että jo paljon juonut henkilö jatkaa juomista. Myös erilainen riskikäyttäytyminen ja rattijuoppouden uhka lisääntyvät energiajuomien ja alkoholin yhteiskäyttäjillä.
 
Tutkijat ja viranomaiset ovat tätä nykyä voimattomia runsaasti kofeiinia sisältävien energiajuomien käytön ja saatavuuden rajoittamisessa. Nykysäädöksissä ei ole tiukkoja rajoja juomien koostumukselle.
 
Mainokset